• Svečano predstavljen zajednički projekt splitskog HSLS-a i Škole likovnih umjetnosti )
OD DANAS
 

Skupilo se danas i staro i mlado na Turskoj kuli! Ispred pedesetak okupljenih građana, svečano je predstavljeno 8 oslikanih klupa, u sklopu zajedničkog projekta splitskog HSLS-a i Škole likovnih umjetnosti. Klupe su bile prekrivene bijelim plahtama, a onda su nakon prve, koju su zajednički otkrili, jednu po jednu otkrivali učenici koji su na klupama i radili.

Nastavak je to inicijative za revitalizaciju ovog parka, kojom je upravo splitski HSLS vratio Tursku kulu u fokus javnosti u ožujku prošle godine, nakon čega se krenulo u akcije čišćenja pod vodstvom dr. Kalilića. Liberali su donirali sav materijal i napravili pripremu klupa, dok su učenici pod mentorstvom profesoriceHane Letice, na klupama ovjekovječili djela suvremene umjetnosti. Pa su tako klupe postale djela Keith Harringa, Roya Lichtensteina, Banksya, Vincent van Gogha i drugih...

Voditelj ovog projekta, HSLS-ovac Lorenco Zekić, otvorio je ovu malu svečanost, zahvalivši se  „dici i školi, što su kroz oslikavanje klupa zapravo podržali našu viziju o oživljavanju ovog golemog parka u centru grada i na taj način dali svoj doprinos. Želimo da ovo bude početak! Ovo je izraz ljubavi prema gradu i naznaka puta na kojem ćemo ustrajat kao stranka. Na proljeće ćemo predstaviti naš cjelokupni projekt i viziju Turske kule, na čemu radimo već mjesecima“ – najavio je Zekić.

´Moto ove priče je; kad se male ruke slože, sve se može´ – poručuje čelnik splitskog HSLS-a Tonći Blažević, koji tvrdi da bi se brend oslikanih klupa mogao proširiti i izvan našega grada. ´Cilj nam je da ljudi dolaze i da se ovaj park uredi tako da postane dnevni boravak Splićana.´ I sam je bio oduševljen klupama, a posebno s onom „BANG“ klupi, na kojoj će, kaže, tako i poljupci odzvanjati!

Tajnik gradskog HSLS-a, Hrvoje Bašić, rekao je da je ponosan što je splitski HSLS, sa svojim radom i inicijativama postao; „generator kreativnih ideja, što i pokazuje ovaj projekt, proizašao upravo iz suradnje u lokalnoj zajednici, te je vidljivi dokaz da svoj grad možemo učiniti ljepšim, bez velikih novaca, čak i bez pomoći Grada – samo s iskrenom željom da mijenjamo stvari na bolje!“

Iako je puno već napravljeno samim time što je ovaj park u srcu Splita, nakon akcija čišćenja i ovog današnjeg postavljanja famoznih klupa, prvi put dobio ozbiljnu priliku da postane jedan od simbola grada - na tome ne smijemo stati! Upravo zato, Splitski HSLS ima viziju od Turske kule napraviti Europski park mladih, što će i predstaviti na proljeće.