Tko blokira ulicu Vlade Gotovca u Splitu?

Tko blokira ulicu Vlade Gotovca u Splitu?

Za mnoge je jučer bio samo običan ponedjeljak, 7. dan mjeseca prosinca. Nadali smo se da će od nekud pojaviti neki članak, neka priča, barem citat... Ali Hrvati očito zaboravljaju svoje velikane...

Tog 7. prosinca prije 15 godina umro je Vlado Gotovac. Hrvatski pjesnik, esejist, filozof, govornik i političar. Mi nismo zaboravili na ovu tužnu obljetnicu, ali mnogi očito jesu. A u to smo se željeli uvjeriti i sami ovim priopćenjem, dan kasnije. Javnost zaboravlja velikana, moralnu vertikalu hrvatske politike, čovjeka koji se svojih liberalnih i slobodarskih ideala nije odricao ni pod cijenu gubitka vlastite slobode i građanskih prava. 

Stariji ga se vjerovatno ponekad i sjete, gledajući današnju dnevno-političku situaciju, zazivajući mu ime. Neki još pamte i njegov nezaboravni govor ispred 5. Vojne oblasti u Zagrebu 1991. godine. No kako vrijeme odmiče, u očima mladih generacija blijedi interes za njegovo književno djelo, a pomalo pada u zaborav i njegova moralna žrtva. Znaju li mladi uopće za Gotovca?

„Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje!“ – govorio je pred smrt, a mi kao narod slabo smo ga slušali. Danas našu Hrvatsku nagriza niskost, nagriza je podjeljenost u blokovima. Nagriza je kriza, prvo ona moralna i ljudska, a zatim ona gospodarska. Vladine riječi su bile svevremene!

Upravo zbog toga, HSLS Split je više puta slao zahtjeve i upite Komisiji za imenovanje ulica, trgova i za spomenika, da se jednoj od stotina splitskih ulica nadjene ime Vlade Gotovca. Do danas, ništa!

Postavlja se pitanje, tko to blokira? Tko ušutkava pjesnika i ne želi da ovaj hrvatski velikan ne dobije zasluženu ulicu u Splitu? Pitanje očito ostaje retoričko. Gotovac im je bio trn u oku za života, a sada ih žulja i uspomena na njega. Baš poput Hrvatske kakvu je sanjao. 

Ali... „živa je, bila je živa i živjet će Hrvatska!“

S poštovanjem,


      Tonči Blažević                        Zdeslav Benzon                    Hrvoje Bašić      

Predsjednik HSLS Split             Gradski vijećnik HSLS              Predsjednik MHL