Realan odgovor kada će se izvesti obilaznica Omiša nije moguće dati. Sam projekt, osim velikog strateškog značaja, zahtijeva značajna financijska sredstva koja u ovom trenutku društvo Hrvatske ceste d.o.o. nema osigurana te iz navedenog proizlazi potreba za sufinanciranjem putem europske komponente.

Ove rečenice potpisao je ministar prometa Oleg Butković, i to kao odgovor na pitanje koje je splitski HSLS uputio kratkotrajnom Saboru. Pitanje je poslano preko tadašnjeg zastupnika iz njihovih stranačkih redova Darija Hrebaka.

Pojasnio je ministar zašto nije moguće dati realan odgovor:

- To ovisi o Operativnom programu za razdoblje od 2014. do 2020. godine te odluci Europske komisije o velikim projektima, vrijednosti preko 75 milijuna eura.

Ublažen je realan odgovor navodima da ukoliko bude riješena problematika financiranja, rok dovršetka projekta bi bio do 2023. godine.
Nova multimodalna platforma splitske aglomeracije Solin - Stobreč - Dugi Rat - Omiš, stoji među ostalim, je projekt procijenjene vrijednosti od oko 293 milijuna eura i planira se aplicirati za sufinanciranje iz europskih fondova. Rok provedbe ovisi o postotku sufinanciranja iz fondova EU te nacionalne komponente.

Kazao je i kako je trenutno stanje projekta da je izrađena studija opravdanosti, te se očekuje ugovaranje i izrada idejnih i glavnih projekata spojnih cesta, čim lokalna samouprava izmijeni prostorne planove, očekuje se u jesen ove godine. Ishođenje novih lokacijskih dozvola i građevinske dozvole glavne trase očekuje se krajem iduće godine. Izrada aplikacije projekta prema EU fondovima također se očekuje krajem 2017. ili  početkom 2018. godine.

Dodajmo na kraju da je ministar Butković u posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji u travnju ove godine bio mnogo optimističniji ili preciznije nije se libio davati takorekoć, realniji odgovor jer je tada najavio da će u roku od godine dana biti spremna za gradnju.

Tekst: Dalmatinski portal
Foto: Joško Šupić / Cropix