Iz splitskog HSLS-a su poručuju da su zadovoljni što se u projekcijama gradskog proračuna za iduću godinu našlo mjesta za projekte za koje su se zalagali dok su bili u oporbi. Ističu predviđena sredstava za nastavak gradnje Vukovarske, Bračke, Manđerove ulice i Zagorskog puta.

Za Vukovarsku ulicu predviđeno je 17,5 milijuna kuna, za Manđerovu 25.100.000, za Zagorski put 26 milijuna kuna, a izgradnjom dva kružna toka, između hotela Radisson i Postaje prometne policije, ozakonit će se i veliki potez Bračke ulice. Na naš prijedlog ponovno je povećana kupnja knjiga za gradske knjižnice i to za 100 %, odnosno s dosadašnjih 200.000 na 400.000 kuna - poručuje Tonći Blažević, predsjednik splitskog HSLS-a.

Dodao je i da se napokon kreće u sagledavanje stvarnih troškova u tekućem komunalnom održavanju, te se preko instituta javne nabave očekuje veća konkurencija, a time i povoljnije cijene po pojedinim poslovima što će u konačnici rezultirati racionalizacijom troškova, a za što su se također zalagali kao oporba. Jedna od njihovih najdražih stavki, napominje, tiče se uređenja Turske kule. 

- Nakon pokrenute akcije čišćenja, postavljanja oslikanih klupa zajedno s Umjetničkom školom, te predstavljanjem našeg idejnog projekta Europski park mladih, izuzetno nam je drago što su se naša višegodišnja zalaganja za ovaj zeleni pojas u centru Splita konačno našla u gradskom proračunu, koji je predvidio za sljedeću godinu 50.000 kuna namijenjenih za početak postavljanja javne rasvjete. Vjerujemo da će početak ulaganja u ovaj park dodatno popularizirati ovu zelenu oazu i učiniti je novim dnevnim boravkom građana Splita, a na tome će HSLS Split i dalje nastaviti raditi - navodi Blažević.

Proračun će, zaključuje, podržati, ali neće podržati lex šerif u Gradskom vijeću kao što ga nisu podržali ni u Saboru jer, pojašnjava, ne podržavaju narušavanje ravnoteže između lokalnih, izvršnih i predstavničkih tijela. 

Sad smo u poziciji da ono što smo prije predlagali, provedemo u djelo! Podržati ćemo proračun jer se u njemu našlo mjesta i za naša dugogodišnja zalaganja;
  • nastavak izgradnje Vukovarske, Bračke, Manđerove, Zagorskog puta
  • 100% je povećan je iznos za nabavu knjiga u gradskim knjižnicama i sada je preko 400.000 kn
  • naš projekt oživljavanja Turske kule ide dalje, prva veća investicija iz proračuna za ovaj park ide za uvođenje javne rasvjete!