Problem parkinga u je Splitu odavno poznat i on nije problem samo uže gradske jezgre. Stanari Ravnih njiva koji u nedostatku parking mjesta svoje automobile moraju parkirati na nogostupima, mogli bi pisati romane o parkingu.  Špica sezone je prošla i promet u centru opao, pa su se i naši vrijedni prometni redari uputili van gradskog centra, a s njima nerijetko i Pauk služba.

 

Naime, stanari Hercegovačke i ulice Gradišćanskih hrvata koji su parkirali svoje automobile na nogostupima, posljednih su dana doslovno svi bili zatrpani čestitkama upozorenja o kažnjavanju od strane gradskog Prometnog redarstva. Svjesni da nemaju izbora, a ni slobodnih parking mjesta, stanari su počeli parkirati na zelenoj površini gdje se igraju djeca... Time je za redare posao sretno i propisno odrađen, no postavlja se pitanje je li uništavanje zelenih površina opravdano da bi se propisno zaštitio komad nogostupa? U zoni u kojoj je promet minimalan, a parkinga kronično nedostaje?

 

Apsolutno podržavamo uvođenje reda, ali netko odgovornim ljudima treba objasniti da parkinga jednostavno nema dovoljno i da je ovakvo zastrašivanje građana kaznama prozirno dokle god gradom prometuju nelegalni prijevoznici, za koje Prometno redarstvo tvrdi da je - nemoćno. Lako je udariti represijom na malog običnog čovjeka, no one prave ilegalce ne dira nitko! Stoga HSLS Split predlaže:

  1. Da se dugogodišnji projekt izmještanja postaje ŽCS-a na Ravnim njivama napokon realizira, primjerice u vojarnu Dračevac (lokacija vojarne zadovoljava potrebe ŽCS-a).
  2. Na tom prostoru sagraditi garažu za okolne stanare kojom bi se značajno rješio problem parkiranja u ovom splitskom kvartu.
  3. Zbog nedostatka parkinga u svim stambenim naseljima, predlažemo da se uvede dozvola noćnog parkiranja, primjerice od 21.00 - 07.00h na nogostupima ili krajnim desnim kolničkim trakama, koje po mišljenju prometnih stručnjaka mogu udovoljiti takvim odredbama.

 

Do tada, sve dok Prometno redarstvo ne rješi nelegalne prijevoznike i ostali prometni nered, kažnjavati građane koji nemaju izbora je isto što i naplaćivanje kazni za nenošenje zimskih lanaca na Karibima, samo zato jer je zima?! Obzirom da parkinga ima kao i snijega na Karibima, zaključak se sam nameće.

 

Hrvoje Bašić                                                                                     Tonći Blažević

tajnik HSLS Split                                                                                                                 predsjednik HSLS Split

predsjednik HSLS ogranak Ravne Njive