U tijeku predizborne kampanje gotovo nezapaženo prošla je vijest koja se tiče tisuća mladih osoba. Od rujna će svi koji su nakon 1. siječnja 2016. godine sklopili ugovore o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa morati, ili su već morali, potpisati aneks ugovora i svaki mjesec Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, do petog u tekućem mjesecu, dostavljati potvrdu o kupljenoj karti ili pokazu javnog prijevoza kojim dolaze na posao. U protivnom im mjesečna naknada za putne troškove neće biti isplaćena. Iako se na prvu čini logičnom, takva odluka krajnje je diskriminirajuća i ponižavajuća. Ponovnu se na Hrvatsku gleda iz perspektive velikih gradova koji imaju uređen javni prijevoz. Nitko nije mislio na to da svim polaznicima stručnog javni prijevoz ne odgovara i da oni jednostavno nemaju alternativu.

            Naknadu prijevoza osobama na stručnom osposobljavanju treba isplaćivati sukladno članku 67. Temeljnog kolektivnog ugovora koji se primjenjuje u većini institucija gdje se mlade osobe stručno i osposobljavaju. Time bi im se jamčila naknada troškova mjesnog javnog prijevoza za dolazak na posao i povratak s posla u visini za poslodavca najpovoljnijeg troška javnog prijevoz. Ako takvog prijevoza nema imaju pravo na cijeli iznos, a ako prijevoza ima, a ne koriste ga, onda se iznos umanjuje za 25%.

           

           

            Polaznici stručnog osposobljavanja ovime ne bi dobili ništa što im ne pripada. Svi djelatnici imaju pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla u visini stvarnih izdataka prema cijeni javnog prijevoza.

             Nakon promjena u provedbi mjere od prije nekoliko mjeseci po kojoj je HZZ polaznicima odlučio oduzimati određeni iznos od naknade ako se razbole i uzmu bolovanje te im umanjivati i naknadu za prijevoz, ovo je još jedna poruka od donositelja zakona kojom se poručuje polaznicima stručnog osposobljavanja da se tu zapravo ne radi o pravom zapošljavanju, već su oni zapravo jeftina radna snaga u periodu od 12 mjeseci.

            Od budućeg ministra ili ministrice rada i mirovinskog sustava tražit ćemo da se sporni aneks obustavi i da se donese rješenje zadovoljavajuće za obje strane. Mi, Mladi HSLS-a, želimo jednake uvjete za sve i da se napokon prestane sa diskriminiranjem mladih i obrazovanih na koje se gleda kao na jeftinu radnu snagu koju se nakon godinu dana ponovno vrati na burzu rada.

           

 

 

                                                                                              PREDSJEDNIK MHL-a

                                                                                                      Goran Romek