Splitska obilaznica Trogir-Split-Omiš, prioritet koji čeka već desetljećima na završetak i realizaciju, očito nije bila u središtu pažnje dosadašnjim vladama-stoji uvodno u javnom pismo kojeg je splitski HSLS uputio Vladi RH i resornom ministru Olegu Butkoviću.

HSLS Split više je puta u zadnjih par godina pokušavao kroz medije ukazati na problem nedovršavanja brze ceste Trogir-Split-Omiš, ceste koja je najprometnija dionica u Hrvatskoj (50 tisuća vozila dnevno), ceste koja je trebala biti dovršena još u ljeto 2008.g. (tadašnja cijena 1,4 miljarde kuna), ceste za koju su sredstva preusmjeravana političkim odlukama, da bi se konačno od poteza Split-Omiš i odustalo u planu za period 2013-2017. godine.

Ljeti su kolone automobila na ulazu u Split ili Omiš duge po 10-tak kilometara. Udaljenost koja se u normalnim uvjetima prijeđe automobilom za 15-tak minuta, ljeti traje po nekoliko sati.

Od kraja lipnja pa sve do kraja rujna onemogućen je normalan život ljudima koji žive na tom pravcu-odlazak na posao, odlazak liječniku. Izračun broja izgubljenih radnih sati i izgubljenih gostiju bolje da i ne radimo. Od Splita, tj. Strožanca, do Omiša ne postoji alternativni pravac koji bi za vrijeme gužvi pomogao ljudima doći do svog odredišta. Svima su jasne moguće dugoročne posljedice na turizam koji je nažalost jedini preostali vitalni dio gospodarstva na širem splitskom području te direktno i indirektno životno važan izvor prihoda za mnoge. Godinama se porađala zapadna dionica, te se toplo nadamo da će do sljedećeg ljeta napokon biti završen potez Split-Trogir.

Budući da nas je prethodna Vlada elegantno ignorirala i odustala od istočnog poteza ovog projekta, tj dionice Split-Omiš od koje imamo Most koji ne vodi nikamo, HSLS traži od nove hrvatske Vlade i ministra Butkovića jasno očitovanje-je li brza cesta Split-Omiš na listi Vaših prioriteta?

Dosta nam je da nas se tretira poput slijepog crijeva kojeg se gospoda iz Banskih dvora sjete samo na kraju sezone kada se broji zarada od turističke sezone-a o ulaganjima ni slova!

Dosta nam je više priča u ustašama i komunistima kojima se truje ovaj narod. Pokrenimo, konačno, konkretne projekte! HSLS ogranak Split poziva sve zastupnike u Hrvatskom saboru (svih stranačkih boja) koji dolaze iz Dalmacije na konsenzus; sjednite za isti stol i učinite jednom nešto ZAJEDNO za Dalmaciju, za Split - to je vaša dužnost i obaveza prema ljudima koji su Vas birali! Naši dosadašnji zastupnici i ministri nisu pokazali shvaćanje potrebe rješavanje ovog čepa splitskog bazena.

Logično bi bilo da Tim formira tim zadužen za ovaj, po nama, glavni prioritet. Sada imamo ministre koji su se dokazali u privlačenju sredstava iz EU fondova pa da ih vidimo na djelu“-stoji u pismu splitskog ogranka HSLS-a.