Drage građanke i građani, podsjetili bismo Vas na početak mandata trenutne gradske vlasti tj. na ljetne mjesece 2013 godine. Tada je na dnevnom redu jedne od prvih sjednica Gradskog vijeća bilo tkz. spašavanje vojnika (poduzetnika) Ore. Predloženo je i izglasano od velike većine svih političkih opcija u Vijeću, da se promijeni namjena prostora kod bolnice na Križinama gdje poduzetnik Ora gradi stanove i neboder. Od  pretežno poslovne namjene, prenamijenilo se u pretežno stambenu, a i neboder je dobio par katova više. Uvjeravali su nas da mu se mora pomoći kako nam poduzetnička inicijativa ne bi propala.

 

HSLS Split je na toj sjednici uzaludno apelirao na vodeće ljude Grada da iz toga izvučemo korist za Grad i građane, u vidu poslovnih prostora ili stanova za socijalu. Logično je bilo da poduzetnik kad već dobiva pomoć, nešto i da svom Gradu. Vodeći ljudi Grada su tada ismijavali naš prijedlog. Nismo sigurni  da im ni sada osmijeh nije zaleđen, jer njih nije briga za Vas.

 

Danas imamo situaciju da taj isti poduzetnik za kojeg je Gradončelnik tražio pomoć, tuži Grad i želi ubrati ogromne novce tužeći gradsku tvrtku Promet zbog vršenja naplate parkiranja na zemljištu u njegovom vlasništvu. Da tragedija bude veća, isto zemljište poduzetnik dobio zamjenom nekretnina s Gradom. Normalno,  Grad je  i nadoplatio razliku vrijednosti.  Zanima nas hoće li itko provjeravati koji je poduzetnik najdraži gost u Banovini bio zadnjih godina? Evo posla za institucije!

 

 Također, podsjećamo da je prostor između dviju bolnica desetljećima bio štićen i da vlasnici zemljišta nisu mogli tamo graditi jer je prostor bio namijenjen za zdravstvene sadržaje. Ali očito imamo bogove i volove pa su prvo  devedesetih niknule zelene zgrade. Nakon toga se u zadnja dva mandata pojavio „najdraži poduzetnik“.

 

Bezobrazluk je prešao sve granice! Ovo tumačenje možda i formalno stoji, ali mi smo sada svjedoci da se u gradu događa prava eksplozija nereda, bespravne izgradnje. Dok pravna država ne proradi na pravi način, bit će u gradu svega! HSLS poziva sve nadležne institucije da se provjeri imovinsko stanje dijela gradskih dužnosnika u odnosu na dan stupanja na dužnost!  Ova gradska vlast je najgora u povijesti Splita!

 

Malo im je, uvik im je malo... i smiju Vam se. Zajedno.

 

Predsjednik HSLS Ogranka Split

Tonći Blažević