Split ulazi u samo srce sezone – ovoga puta sa zakrčenim prometnicama. Koncesionarska tvrtka EVN Croatia Plin  započela  je radove na izgradnji plinsko-distribucijskog sustava u našem gradu u sred turističke sezone. Uz to imamo istovremene radove na bitnim punktovima u gradu Splitu koji su zbog apsolutne neorganiziranosti gradske administracije doveli do zastoja prometa u Gradu. 

Upravo zbog toga su splitski HSLS-ovci danas organizirali konferenciju za medije ispred upravne zgrade Prometa u Hercegovačkoj ulici, na kojoj su govorili predsjednik splitskog HSLS-a Tonči Blažević i potpredsjednica Marija Štambuk-Šunjić.

 

Gužve i kaos na križanjima dominiraju u Ulici slobode, Domovinskog rata, te Poljičkoj ulici posebno na potezu od Gradske knjižnice Marko Marulić prema bolnicama... Ne zaboravimo  ni  nedavni kolaps u trajektnoj luci zbog radova kod palače „najdražeg sponzora“. 40 minuta od Koteksovog nebodera do luke!! Vukovarska ulica bila je zatvorena, a sada nakon što je otvorena, u gorem je stanju nego što je bila, plus što se najavljuju ponovni radovi na istoj! Tu nas čekaju dodatne gužve i nervoze. A onda naši „genijalni„ komunalci zabranjuju radove noću?? Stvarno se postavlja pitanje, tko je to lud i shvaća li uopće naša gradska administracija što radi građanima ovog grada – zapitao se Blažević.

 

Marija Štambuk-Šunjić kaže kako se kolona u ulici Domovinskog rata zna protegnuti od "motike" na Pujankama sve do Slobodne Dalmacije; „Autobusi kasne, ljudi su nervozni. Kad već sada imamo ovakve gužve, u srpnju  i kolovozu nam očito prijeti opća kataklizma!“

 

- HSLS Split osjeća ogorčenost građana koji su izritirani  lošom praksom radova na našim cestama. Zar je zaista potrebno ovakve radove izvoditi pred samu sezonu ili u srcu sezone?! Split je na plin čekao više od 30 godina, pa je mogao pričekati i još koji mjesec. Nama zaista ne treba konkurencija u turizmu, kad sami sebi nanosimo najveću štetu. Zašto se ovakvi radovi ne izvode zimi ili pak noću? – još jednom naglašava čelnik splitskog HSLS-a Tonći Blažević te nastavlja;

 

HSLS Split traži od nadležnih institucija:

1.      Prvenstveno tražimo da se poštuje Odluka o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova tijekom turističke sezone, u kalendarskom razdoblju od 16. lipnja do 01. rujna, od 0,00 do 24,00 sata, u naseljima:

a) Split i to na dijelu kojega obuhvaćaju područja: - gradskih kotareva Grad, Varoš, Lučac-Manuš, Bačvice i Meje, - područje južno od ulice I.Zajca, počev od ulice B.Bušića, Bračke ulice, ulice Put Duilova do granice sa područjem naselja Stobreč, do mora,

b) Stobreč na cijelom području naselja,

c) Slatine na cijelom području naselja.

 

Nema nijednog opravdanja o hitnosti ili posebnoj odluci Gradonačelnika koje može opravdati ovaj kaos koji su izazvali. I još sve istovremeno. Što je previše, previše je!!

 

2.      Tražimo da se Odluka o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova tijekom turističke sezone, koja je stupila na snagu 1.1.2015. godine, promijeni odnosno nadopuni ulicama:

a)      Domovinskog rata, Poljička cesta, Vukovarska i Ulica kralja Zvonimira - prioritetne

b)      Ulica Slobode i Kaštelanska ulica + Marjanski tunel

c)      Dubrovačka i Velebitska ulica

d)     Solinska ulica

 

Očekujemo da se barem u ovoj zadnjoj godini mandata ponašaju kao administracija svojih građana. Da barem malo osjete bilo grada – apeliraju iz splitskog HSLS-a.