HSLS Split godinama podržava rast čitalačkih navika građanki i građana Splita. Upravo zato je i u ovom mandatu Gradskog vijeća HSLS putem svojih amandmana doprinio povećanju izdvajanja proračunskih sredstava za nabavu knjiga u Gradskim i školskim knjižnicama za 100%, dakle radi se o iznosu od 200.000 kn na godišnjoj bazi.

Zbog svih ljubitelja knjige slijedi prijedlog koji bi građankama i građanima olakšao dolazak u središnji odjel GKMM, a radi se o van uličnom parkiralištu kod tog odjela.

Poznato je da prosječni posjetitelj knjižnice troši 10 do 30 minuta za posjet knjižnici. Prostor oko središnjeg odjela ne obiluje slobodnim parking mjestima. Mnogi koji dolaze automobilom plaćaju parking za puni sat da bi vratili knjige i uzeli nove

Iritantno je da ljudi koji dolaze autom do središnjeg odjela, koji ima najbolji fundus, plaćaju parking 4 kn/h, dok godišnja članarina u knjižnici za drugog i ostale članove obitelji košta samo 50 kn! Dakle, jedan posjet GKMM-u, za ljude koji dolaze autom, košta skoro 10% godišnje članarine ili malo manje od 5% ako gledamo osnovnu članarinu od 100 kn.

Naš prijedlog je da Grad Split iziđe u susret svojim građanima te je potrebno uvesti 15, 30 i 45 minutno plaćanje parkinga, s tendencijom da se ova mjera proširi na sva automat-parkirališta u gradu! Naime, već se za trajanje parkiranja iznad sat vremena plaća na takav način.

Split parking je gradsko poduzeće koje se rado u medijima predstavlja kao inovativna tvrtka. Upravo zato i očekujemo od njih da brzo u djelo sprovedu ovaj naš prijedlog. Kontrola je na njima, a građani će imati olakšan i jeftin pristup središnjem odjelu GKMM-a. Upravo to i jest zadatak gradske administracije, da i kroz ovakve „sitnice“ omogući građanima kvalitetniji život u Splitu. HSLS Split to zna, i na tome kontinuirano radi.


Priopćenje potpisuje Tonći Blažević, predsjednik HSLS Split