U medijima je objavljeno kako je Grad Split preko svoje tvrtke „Split parking“ sklopio sporazum s tvrtkom ORA- MONT glede prava korištenja van-uličnog parkinga u Svačićevoj ulici (centar grada).

 

Pohvalno za gradsku firmu jer se govori o uštedi zbog prekida parnice koju je pokrenulo poduzeće ORA MONT, tražeći povrat izgubljene zarade u vrijednosti od 6 mil.kuna zbog naplate parkinga od strane Grada, na dijelu koji je u vlasništvu ORA-MONTA. Zgodno je napomenuti da je ORA-MONT zemljište dobila na temelju ugovora o zamjeni nekretnina s Gradom (vrijednost 2,5 mil.kn.), a sve u svrhu proširenja Manđerove ulice i izgradnje poslovno-stambenog objekta s javnom garažom.

 

Informaciju o tome koliko će građani platiti tvrtki ORA-MONT, Splićani ne znaju jer se to proglašava poslovnom tajnom?! Poduzeće u vlasništvu građana nema pravo na poslovne tajne ovog tipa! Nužno je znati u kojem iznosu je šteta umanjena i jesu li postojale ikakve šanse da se parnica dobije.

 

Ono što zabrinjava HSLS Split je rasipničko ponašanje gradske administracije novcem poreznih obveznika i zbog toga je potrebno ponovno podsjetiti građane na međusobne odnose tvrtke ORA-MONT i Grada Splita, te propuštene prilike da se ova situacija riješi kudikamo povoljnije po građane:

 

Kao što je poznato na potezu između „dvije bolnice“ koji je desetljećima bio rezerviran za sadržaje zdravstvenog tipa i na kojem privatni vlasnici nisu mogli slobodno raspolagati svojim vlasništvom, izmjenom planova dopuštena je gradnja stambenih i poslovnih sadržaja na zahtjev tvrtke ORA-MONT. Prvobitnim planom prostor je bio predviđen za pretežno zdravstvene sadržaje. Pozivajući se na krizu u građevinarstvu, a u svrhu očuvanja radnih mjesta i same tvrtke ORA-MONT, Gradu je ista podnijela zahtjev za promjenom postotaka izgradnje na području između „dviju bolnica“ iz „pretežno zdravstvenog“ u „pretežno stambeno uz dodatno povećanje koeficijenata izgradnje“ (čitaj dodatni kvadrati za prodaju na istoj površini).

 

Grad Split to isto odobrava na jednoj od prvih sjednica Gradskog vijeća posljednjeg saziva sredinom 2013.godine. U isto vrijeme već je u tijeku bila parnica glede tužbe tvrtke ORA-MONT prema Gradu zbog korištenja prostora za parking mjesta u Svačićevoj ulici kojeg je (koji divan paradoks) tvrtka

 

zamjenom dobila od Grada. To se od strane gradske vlasti na sjednici GV nije spominjalo.

 

Ne zaboravimo da su u Gradskom vijeću sjedili ljudi koji su mandat prije vodili Split. Na istoj sjednici HSLS Split je tražio kompenziranje usluga tvrtci na način da Grad, tj. građani dobiju poslovne ili stambene (za socijalu) prostore. Prenamjena i povećanje izgrađenosti tad je odobreno bez ikakvih dodatnih bonusa prema Gradu od strane onog kome se izlazi u susret.

 

Sramotno je što Grad Split tvrtki kojoj izlazi u susret, nije uvjetovao isto odustajanjem od traženja naknade troškova glede korištenja parkinga. Time su direktno oštećeni porezni obveznici! Još jedna od prekrasnih ostavština vlasti koju su tvorili splitski SDP, HNS i HGS! 

 

Logično je upitati nadležne službe : „ ZANIMA LI VAS TKO JE TU JAMIO?!“

 

 

 

 

Predsjednik HSLS Split