Pred gradskim vijećnicima je bila sjednica Vijeća s 42 točke. Trg žrtava fašizma, izvješće o radu  gradskih firmi, restrukturiranje Prometa, odluke o taksi prijevozu, produljenje plaćanja parkinga, ali i ponovni pokušaj prodaje gradske imovine neke su od točaka dnevnog reda održane sjednice...

Benzon: Gradonačelniče, tko će odgovarati za kaubojštinu na rivi?!

HSLS-ov vijećnik Zdeslav Benzon je pitao oko nasilnog otimanja prostora kafiću Dujam, od strane vlasnika Olive Tree.

- Što se događa u gradu na Rivi? Kako je moguće da dođe deset momaka i otme nekome štekat? Teška kaubojština? Pišu mediji da se ne rješava jer  su odgovorni na Ultri - pitao je među ostalim Benzon.

- Što da vam odgovorim. Možete li zamisliti da je nešto tako moguće? Ja nisam mislio. Meni je to nezamislivo, napravili smo što smo mogli. Odmah su došli komunalni redari. Nažalost, trebala je reagirati policija. Ja neću dati komunalnim redarima da nose oružje, tako bi to izgledalo - prvi je odgovor Baldasara i kazao Benzonu da i on može otići kao vijećnik na Rivu i pitati zašto su to napravili.

Što ste poduzeli, inzistirao je Benzon.

- Poduzeli smo sve aktivnosti predviđene zakonom. Pokušavamo se u miru dogovoriti da ne bi došlo do eskalacije nasilja. Oni svoja prava tumače na jedan način, mi na drugi. Ne mogu prihvatiti nasilje - završio je Baldasar.

HSLS Split smatra nedopustivim trenutno stanje koje se očito sa Žnjana sada prelijeva i na splitsku Rivu. Nadamo se da će pravne institucije odraditi svoj dio posla, a mi osuđujemo Grad i čelne ljude zbog traljavog angažmana, nedostatka volje i načina da se ovakva situacija dogodi a njeni uzročnici procesuiraju. Sve nas to navodi na sumnju da ništa nije slučajno i da se odigrani scenarij dobro isplanirao možda i uz blagoslov nadležnih službi. Split je zaista, Grad-slučaj!

Performans za izvješće o radu gradonačelnika

Izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci nije usvojeno. Nije bilo rasprave, ali nije ni prošlo većinom glasova. Klub vijećnika SDP-a je podržao izvješće. Dok se glasalo vijećnici HDZ-a i HSLS-ov Benzon su ustali na noge. Simbolična minuta šutnje za minuli rad gradonačelnika.

Baldasar povukao prijedlog o novom režimu naplate parkinga

O gradonačelnikovom prijedlogu da se parkirališta naplaćuju do 23 sata svakim danom, uključujući i blagdane za vrijeme turističke sezone dr. Benzon je rekao:

- O prvoj zoni bi se možda i moglo pričati, ali o drugoj i trećoj zoni nikako! Ovo je ubijanje centra grada i pljačkanje građana, posebno onih koji stanuju tu, da im se preko vikenda naplaćuje - iznio je Zdeslav Benzon (HSLS). Prijedlog NIJE prošao!

Centar za palijativnu skrb

Više o tome će na sjednici na jesen. Benzon, inače liječnik po struci,  je pojasnio zašto je zakon takav kakav je.

- Nije zakon bezveze takav kakav je. Sve stacionarne ustanove su pod županijama ili državom, odnosno jedino još pod Gradom Zagrebom. Meni nije jasno zašto nije došlo do suradnje sa Županijom? Nema potreba za izmjenom zakona, nego se dogovorite sa Županijom. U Kninu je najbliži hospicij. Sjednite sa predstavnicima Županije i dogovorite se, HSLS podržava hospicij! - objasnio je Benzon.

Spalatum DMC

- Čemu ova agencija služi osim da troje zaposlenih prima plaću?

- Pozicija cijele vaše firme je neobranjiva. Gradonačelnik je najavio s njom novu strategiju. Dajte da je vidimo barem sljedeće godine, makar na papiru. Da bar na taj način opravdate svoje postojanje - navela je Dvornik.

- Trebalo bi izmisliti aplikaciju za traženju strategije po uzoru na Pokemon Go - nasmijao je Zdeslav Benzon (HSLS).

Benzon: Vodovod je zaposlio još 22 radnika!

Gradski vijećnici izrešetali su čelnike komulanih firmi brojnim pitanjima, a najviše o obiteljskim vezama koje su kumovale njihovom angažmanu... Pa je tako vijećnik HSLS-a dr. Benzon iznio podatak kako ima saznanja da je u Vodovodu zaposleno najmanje 22 novih ljudi, na što je čelnik te gradske tvrtke neuvjerljivo pokušao dokazati suprotno...

Inzistirali smo na transparentnosti glede moguće političke korupcije pri zapošljavsnu u komunalnim poduzećima.

HSLS ZA UBER

Na sjednici je bilo i govora o taksi prijevoznicima na što je HSLS Split još jednom iznio svoj stav:

HSLS je prva stranka koja je javno podržala i pozdravila dolazak Ubera u Split. Mi kao liberali se zalažemo za slobodno tržište, bez monopolista koji će sami određivati cijenu usluge, često i s neproporcionalnom kvalitetom usluge za tu cijenu. HSLS smatra da u Splitu ne postoji navika korištenja taksi usluge koja među najskupljima u Hrvatskoj, te se to jedino može promijeniti dolaskom konkurenata na tržište koji će rušenjem cijene i poboljšanjem same usluge, dovesti do povećanja potražnje naših građana. 

Također podržali smo i povećanje broja licenci za taksije u Splitu.Foto: Antonio Ćatipović