Posljednih dana smo svjedoci nenormalnih gužvi u gradu, a posebice gužve u Livanjskoj i Zagrebačkoj ulici. Autobusi kasne kao i putnici na posao, a da nedajbože zatreba, ne bi prošla ni kola hitne pomoći. Totalni kolaps!

Svima je jasno da smo u srcu turističke sezone, no što je zaista uzrok zakrčenja prometa, osim silne mase turista koji pokušavaju doći do trajektne luke?

Izašli smo na teren, izvidili situaciju i iznijeli zaključak. Usudili bismo se reći da je glavni krivac prometna nekultura, odnosno ne poštivanje prometnih znakova na cesti!

1. TOČKA - Kao što naša označena karta pokazuje, prolazak Livanjskom ulicom je za osobne automobile ZABRANJEN, no upravo u Livanjskoj i počinje kolona, najčešće osobnih automobila stranih tablica, iako ima i domaćih.

2. TOČKA - Također, mnogo vozača pokušava do pazara/trajektne luke stići direktno ili pravo iz Tolstojeve ulice što je također ZABRANJENO, jer znak pokazuje obavezno skretanje ULIJEVO u Držićevu ulicu.

3. TOČKA - Križanje Kralja Zvonimira i Zagrebačke ulice.

PRIJEDLOG RJEŠENJA: HSLS Split predlaže da se postave prometni policajci na sporne točke, koji će svakodnevno regulirati promet, odnosno preusmjeravati automobile na pravce koji su za to predviđeni. Vjerujemo da bi se na ovaj način koliko-toliko normalizirao promet, barem kroz Zagrebačku ulicu koja je važna za autobusne linije.

Slažete li se?