U uređenoj i normalnoj zemlji ne postoji pojam "kreativnog nereda", kako bi se u doslovno dvije riječi moglo opisati opravdavanje kaosa na Žnjanskom platou, od strane Udruge žnjanskih ugostitelja. Treba priznati da pogled na svijet iz žnjanskih kafića često izgleda ljepši, ali toliko ljepši da se netko usudi kazati kako su kafići žnjanskih plaža "lokomotiva turističkog razvoja Splita" - ravno je ludilu i potpunoj izgbljenosti u vremenu i prostoru!? Ili se jednostavno radi o bahatosti? Činjenica jest da svi ugostitelji vrlo dobro znaju što im je dozvoljeno a što nije, jer samo par iznimki poštuje dozvoljene gabarite, dok drugi svjesno krše sve dozvole!


To što Grad uprihodi 3 do 4 milijuna kuna od koncesija i što se zapošljava cca 350 ljudi (ali u sezoni, jer preko zime od 24 objekta ih rade možda 4), ne daje za pravo nikome da od Žnjana napravi nešto što realno izgleda kao pazar auta! Osim što se prodaje piće i hrana, koji su to sadržaji kojima je obogaćena turistička ponuda u Splitu? Čime je to konkretno Žnjan profitirao od žnjanskih ugostitelja, a kamoli Split i naša turistička ponuda? Žnjan je i dalje infrastrukturno jedan od najgorih splitskih kvartova!


U kakvom je stanju žnjanska šetnica? U kakvom stanju su pristupni putevi? Kakav je parking i zašto na plažama nema prirodne hladovine? Ima li iti jedno posađeno stablo ili posađeni zeleni otok otkako su pola Žnjana zapasali ugostitelji? Zapravo, tko je uopće profitirao osim samih ugostitelja? Novouređena plaža na Kašjunima je dobar primjer u kojem bi se smjeru stvari trebale odvijati. Tamo je uspostavljen red, dok na Žnjanu vlada kaos, bezakonje, kršenje koncesijskih ugovora, bespravna izgradnja i devastacija obale!


Splitski HSLS ne upire prstom u žnjanske ugostitelje, oni zaista nisu realni krivci za trenutno stanje. Oni su samo radili ono što im je netko dozvolio. Mi liberali želimo da se u Hrvatskoj stvori pogodna klima za poduzetnike oslobađanjem od raznih nameta, no isto tako tražimo da poduzetnici posluju u okviru zakona. Prema dosašnjim nerazmljivim istupima ugostitelja, Grada i Županije ispada da oni jedini vole svoj "kreativni nered", a velika većina građana vidi na Žnjanu samo sramotu i nesposobnost civiliziranog upravljanja gradskim resursima.


Krajnji je trenutak da potražimo krivca i priupitamo Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, kao glavne odgovorne za trenutnu situaciju; "Dokada mislite samo mirno stajati i gledati devastaciju Žnjana? Zašto dopuštate ovaj kaos?!"


Ukoliko izostane reakcija Grada i Županije, svi ćemo još jednom biti svjedoci da je pokojni Vele Terzić bio u pravu; "Svaka država ima svoju mafiju, samo u Hrvatskoj mafija ima svoju državu."


Predsjednik HSLS Split                                                                Gradski vijećnik HSLS Split

Tonći Blažević, dipl.ing.                                                                Zdeslav Benzon, dr. gin.
Foto
Jakov Prkić / EPH