DOK VELIKE RIBE PROLAZE NEKAŽNJENO, IŽIVLJAVAJU SE NA OBIČNOM ČOVJEKU

Čitajući nedavno samohvalu predstavnika  trenutačne gradske administracije glede rada Prometnog redarstva u Splitu u prvi mah se osjeti zadivljenost sređivanjem problema prometa, nepropisnog parkiranja i korištenja gradskih prometnica. Spominje se i navodno zadovoljstvo građana radom prometnog redarstva te novci koji su se slili  u gradsku blagajnu.  Ponosno napominju: Preuzeto je u potpunosti izdavanje naloga za premještanje nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, ali tu ovlast nije ni izgubila Prometna policija.

A onda kad se malo maknemo iz zemlje čudesa, u medijima čitamo pisma razočaranog - običnog građanina, u ovom slučaju majke kojoj naša Hvidra diže auto ispred vrtića dok ide po dijete. Nadalje, ista ta majka napominje da pauk svakodnevno ordinira baš u vrijeme kada roditelji dolaze po djecu.

Je li i to po nalogu našeg Prometnog redarstva?! Je li to pravi način reguliranja prometa u gradu?

No, nitko u tekstu samohvale ne spominje što su napravili po pitanju nelegalnog zaustavljanja na gradskim autobusnim ugibalištima od strane prijevoznika, tipa Dalmatinac, koji imaju županijsku koncesiju za linijski prijevoz i ne bi smjeli nigdje u Splitu uzimati putnike, niti se zaustavljati na stajalištima!

HSLS Split već godinama ukazuje na tu nelegalnu rabotu kojom se direktno izvlače novci iz džepova poreznih obveznika jer gradski komunalni prijevoznik godišnje, prema procjenama prometnih stručnjaka gubi 4-5 milijuna kuna a onda njegove minuse nadoknađuju građani preko gradske blagajne. I dok se Prometovi putnici s razlogom žale na dotrajale autobuse, nelegalni prijevoznik kupuje nova vozila a spirala propasti Prometa ide svome kraju. Tri godine slušamo obećanja vodećih ljudi grada Splita da će se taj problem riješiti uspostavom Prometnog redarstva. Redarstvo je uspostavljeno - problem je ostao, a novci poreznih obveznika odlaze tamo gdje ne bi smjeli ići. 

Naglašavamo da mi kao liberali apsolutno podržavamo privatnu inicijativu, no u poštenim i zakonskim okvirima, j­­er kad se koncesija godinama bezobrazno ne poštuje i kada se golem novac nelegalno zarađuje, vrijeme je za upitati se: Radi li se o organiziranom izvlačenju novca iz džepova poreznih obveznika? Zašto Grad i Županija zajednički  ne stanu na kraj ovome? Tko stoji iza svega i zašto nadležne službe ne reagiraju? Di su pare završile?

Pozivamo gradsku administraciju da zaštiti porezne obveznike, da zaštiti običnog čovjeka! Tražimo da službe koje reguliraju promet u Gradu ne budu hijene koje čekaju bespomoćni plijen, nego da svoj posao obavljaju na zadovoljstvo svih građanki i građana.

Nećemo odustati u zaštiti prava stanovnika ovog Grada!