Obzirom da je naše priopćenje o stanju na žnjanskim plažama nespretno preraslo u raspravu oko jedne druge splitske plaže, Kašjuna, imamo potrebu iznijeti svoj stav i na tu temu. Stav HSLS-a Split glede Žnjana smo iznijeli u našem priopćenju za medije jučer, on je jasan - Mi trebamo VIZIJU I DUGOROČAN PLAN IZGRADNJE ŽNJANSKOG PLATOA!

Što se Kašjuna tiče, HSLS smatra sljedeće:

- predugo su građani Splita bili taoci jednog takozvanog kralja splitskih plaža, čiji se ostaci loše vladavine vide i danas. Najbolji primjer za to su one ruševine kafića na Trsteniku. Među njima je zadnjih godina bila i plaža u uvali Kašjuni. Zaboravljena, devastirana. Godinama bez nasutog kubika žala, plaže koja je gotovo nestala u more, bez postavljene kante za smeće, klupe, ispravnog tuša, wc-a, s ruševinom od tkz. kafića... Jedino što je ostalo isto je prometna gužva, uvijek je bilo, i s redarima i davno prije bez njih.

Netko novi je dobio koncesiju, ishodovao sve potrebne dozvole i uložio novac. Ljudski ukusi su različiti i rijetko kada će apsolutno svi bit zadovoljni učinjenim. Činjenica je da je plaža sanirana, nasuta, izgrađeni su plažni objekti, postavljene su klupe, koševi, uredio se okoliš, posadile palme, stabla... Dakle, napredak je postignut!

HSLS DOZNAJE - nakon što se priča o prometnom kaosu pojavila u medijima, županijski Upravni odjel za turizam i pomorstvo je poslao inspekcijski nadzor koji je ustvrdio da je u kontekstu cijelog koncesijskog ugovora sporan samo ponton, koji se može tumačiti dvojako (naime, prema jednim propisima za ponton ne treba dozvola do 12 metara, prema drugima za svaki treba dozvola).

- LEŽALJKE I PARKING NISU SPORNI, koncesionar je dužan osigurati prolaz hitnim službama i zbog toga su redari bili postavljeni.

- Redari će ipak biti uklonjeni u dogovoru s Gradom jer odgovornost nad prometom preuzima Grad i Prometno redarstvo koje će postaviti znakove i vršiti češći nadzor.

Nadalje, ukoliko dođe do bilo kakvog pokušaja kršenja koncesijskog ugovora, HSLS Split će jednako odlučno stati u obranu interesa građana ovog grada, baš kao što to činimo na Žnjanskom platou.

POZIVAMO sve građane da promptnom reagiraju prema nadležnim službama ako imaju dokaze da se koncesija krši i ujedno ih molimo da se jave i nama putem ove stranice ili na email hsls.ogranak.st@gmail.com