Čudima u Splitu nema kraja! Nakon spektakularne izjave našeg gradonačelnika kako povećanjem prireza kani „spasiti“ standard građana u Splitu – jučer su nas iz Banovine izvjestili, kao da se radi o nekom velikom uspjehu; kako su u posljednje dvije godine iz EU fondova povukli 8 milijuna kuna!? HSLS smatra da je bolja opcija bila da se s ovako poraznim podacima uopće ne izlazi u javnost, a pokušati ćemo Vam argmentirati i zašto:

  • Split uvjerljvo zaostaje po korištenju novca iz fondova EU-a u odnosu na druge gradove. O tome je već govorio i naš vijećnik Zdeslav Benzon na sjednicama Gradskog vijeća. Tada mu je splitska dogradonačelnica Aida Baterelo odgovorila, citiramo; kako su zaključili da pisanje EU projekata nije baš najisplativije?!
  • Grad Split (prema našim saznanjima) ima 29 službenika koji su osposobljeni za tu djelatnost, ali prema rezultatima drugih, situacija u Splitu je – katastrofalna! Za primjer, Zadar je “potegnuo” više od 59 milijuna kuna za 17 projekata!
  • Općina Antunovac (pokraj Osijeka) najbolje uspoređuje odnose povučenih sredstava iz EU fondova. Dok se iz Banovine hvale iznosom nešto većim od 8 milijuna kuna u zadnje dvije godine, ovo malo slavonsko selo je samo u prošloj godini provelo 17 projekata u vrijednosti od 5,7 milijuna kuna!
  • Iz Banovine se opravdavaju kako do konca 2014. godine gradovi veličine Splita nisu ni imali priliku sudjelovati u NEKIM natječajima, što je djelomice i točno, no to definitvno nije razlog ovako poraznih brojki, jer je postojala mogućnost apliciranja u mnogim drugim fondovima!
  • I ono malo sredstava koje smo dobili, povučeno je uglavnom zbog privatnih projekata i posljedično - jer su sudjelovali i drugi gradovi, a većinom su to bili projekti koje nisu radili zaposlenici splitske gradske uprave.

Primjećujemo opću bezidejnost, i nedostatak vizije i strategije Grada prema projektima koji bi se mogli realizirati u budućnosti uz pomoć EU fondova. Smatramo da je sramotno da Split, koji u turizmu bilježi sve rekorde, nije u stanju povući sredstva za obnovu dijelova Dioklecijanove palače, nego sam financira uređenje šetnice na sjevernim zidinama. Gospodo, ako ne znate kako, sjednite u novu Škodu i uputite se put Šibenika, oni znaju kako!

Obzirom na broj zaposlenih koji rade u gradskoj upravi na pisanju EU projekata, naš zaključak je; ili je potrebno otpustiti dio radnika zbog viška radne snage, ili treba provesti testiranje zaposlenih zbog očite loše učinkovitosti. Ovaj prijedlog se prvenstveno odnosi na pročelnicu Elu Žižić, koja je i odgovorna za ovaj rezulatat. Vrijeme je da se ljude na rukovodećim pozicijama u Gradu Splitu ali i Hrvatskoj, konačno pozove na odgovornost! No ne na način kako se to rješilo sa savjetnikom Bakovićem, koji je samo nestao iz fokusa javnosti a plaća i dalje „curi“. 

S poštovanjem,

 Predsjednik HSLS Split: Tonći Blažević, vijećnik: Zdeslav Benzon, predsjednik MHL: Hrvoje Bašić