Splite, uči od Šibenika!

(EU fondovi – jedna u nizu sramota gradske vlasti)
I dok ovih dana Krešimirov grad slavi 950-tu obljetnicu prvog spomena svog imena i zaređenje novog biskupa, to nije jedino što Šibenik ima slaviti! Europski fond za regionalni razvoj će sufinancirati projekt obnove i treće šibenske tvrđave sv. Ivana s nevjerovatnih 41 milijuna kuna!
I dok drugi jurišaju na fondove, u Splitu s fondovima niti ne pokušavaju! Još u siječnju je splitski HSLS, ne prvi put, upozorio na sramotnu činjenicu da je Grad Split u posljednje dvije godine iz fondova sveukupno izvukao mizernih 8 milijuna kuna, a 30-tak zaposlenih ljudi u Gradu je osposobljeno za tu djelatnost!? Pa gdje su onda ti pusti projekti? O tome je već govorio naš vijećnik Zdeslav Benzon na sjednicama Gradskog vijeća, na što mu je splitska dogradonačelnica Aida Baterelo odgovorila, citiramo;  kako su zaključili da pisanje EU projekata nije baš najisplativije?! Tada smo naivno savjetovali dogradonačelnicu da se zajedno sa svojim službenicima uputi put Šibenika prepisati od onih koji dokazano znaju, ali danas sigurno znamo takvima ni prepisivanje ne može pomoći.
Zašto im nije isplativo? Odgovor je vrlo jednostavan – jer su EU fondovi TRANSPARENTNI, svaka lipa mora biti jasno prikazana i onda novci ne mogu zalutati u nečije džepove, kao što je to kod nas čest slučaj! Ova SDP-ova gradska vlast, koja više čak nije ni SDP-ova a još manje gradska, je jasno pokazala da za njih ne postoje niti interesi Splita niti Splićana, već samo njihovi vlastiti interesi!

I Split ima svoje tvrđave, a najveća među njima je tvrđava Gripe. Obzirom da zub nemara i nebrige više nagriza tvrđavu nego nekoć kanonade topova, HSLS predlaže da Split daruje svoju tvrđavu Gripe Šibeniku, jer bi oni siguno znali što će s njom! Obe tvrđave su iz istog razdoblja, istog zvjezdastog oblika i iz istog razloga izgrađene; da bi se naši gradovi i naš narod obranili od Turaka... Sada su ti povijesni dani daleko iz nas, Turke smo davno potjerali, a splitska tvrđava Gripe propada u zaboravu dok Split gubi bitku za bitkom u obrani od hoštaplera svake vrste što razaraju grad. Gore od Turaka. Splite, ustani ko´ nekad i bori se!

U ovom trenutku možemo Vam samo poručiti da dogodine birate one koji znaju i žele raditi, i nije ih sramota pitati tamo gdje je već uhodano. A takve ljude ima, HSLS Split!

Predsjednik HSLS-a Split                                             Pol. tajnik HSLS-a Split
Tonći Blažević                                                                    Hrvoje Bašić