Još jedna tragedija je potresla Split, i to samo nekoliko dana nakon što se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama (22. rujan). Ubijena je jedna žena, pokošena iz rafala, iz zasjede. Ubio je suprug. U Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički je napadnuta jedna žena. Mnogi su letimice pročitali ovaj tekst u medijima, dok si je vjerovatno malo tko postavio pitanje: Odakle mu oružje? Je li bio dosad prijavljeni nasilnik? Zašto je žena bježala od njega?

Nažalost, ovaj slučaj će samo ostati zabilježen kao jedan od statističkih podataka među 20 do 40-tak godišnje ubijenih žena od ruke svog partnera. U Hrvatskoj postoji dvadesetak skloništa kapaciteta oko 300 mjesta, iako bi ih prema preporuci Vijeća EU-a trebalo biti barem 700, no Split je ipak svijetli primjer (sarkazam) – u jednom jedinom skloništu može se smjestiti ČAK manje od 10 ljudi! Katastrofa!


Djeca su ta koja su najčešći i uz žrtvu najranjiviji svjedoci. Iako nisu uvijek i ona fizički zlostavljana mogu i kao svjedoci nasilja trpjeti dugotrajne posljednice. Gledajući, dijete dobiva poruku da je zlostavljanje normalan oblik ponašanja i općenito upija viđeno, te može steći zaključak kako je zlostavljanje ispravno. Da do toga ne bi došlo, potrebno je prepoznati i pružiti pomoć djeci žrtvama ili svjedocima nasilja. Ovdje prvenstveno mislimo na potrebu otvaranja dječije psihijatrije u Splitu koja bi pružala pomoć u takvim situacijama (njen rad i ima puno širi spektar djelovanja od obiteljskog nasilja; maloljetnička delikvencija, anksioznost, depresija, ovisnosti...)


HSLS smatra da je jedno od osnovnih građanskih prava, pravo na zaštitu ugroženih. Tražimo da se u drugom najvećem gradu u Hrvatskoj otvore nova skloništa za žrtve obiteljskog nasilja, barem za 50 osoba! Realizacija je moguća sredstvima EU fondova! Također, inzistiramo na strožem kažnjavanju nasilnika, pogotovo recidivista. Nedopustivo je da su ovakvim situacijima ubojice, do tada evidentirani višestruki prijestupnici – dakle evidentno je da su takve žrtve, zapravo žrtve našeg lošeg sustava! Nasilje se ne može ničim opravdati i zato Splićani, ne zatvarajte oči pred nasiljem – ono što uvijek možete napraviti je okrenuti broj i nazvati policiju. Možda time spasite nekome život!