Iz dana u dan Udruge i skloništa za životinje dobivaju pozive o napuštenim životnjama, iz dana u dan neodgovorni vlasnici izbacuju svoje ljubimce na cestu. Niti jedan pas, niti jedna mačka nisu odlučili same postati lutalice, za tu veliku brojku zaslužni su u isključivo ljudi.

Edukacija novih, ali i starih vlasnika je jako bitna u sprečavanju ove pojave. HSLS želi apelirati na vlasnike kućnih ljubimaca i sve one koji tek to kane postati; kupnja životinja nije puki hir i iziskuje odgovornost na koju trebate biti spremni. Mijenjanje mišljenja nakon nekog vremena i izbacivanje životanja na ulicu ne bi se nikako smjelo događati. Jedna izreka kaže da se veličina  naroda i njegov moralni napredak ogledavaju u načinu na koji se ponaša prema životinjama. Zapitajmo se kako se mi ponašamo prema životinjama. Ne kupujte, udomite životinju!

Ako se uopće itko još sjeća predizbornih obećanja našeg gradonačelnika, Split je trebao dobiti azil za životinje, a umjesto azila dobili smo koncesiju kao privremeno rješenje, koju skupo plaćamo. Također podsjećamo, dogradonačelnik Kovačević je u intervjuu u svibnju prošle godine kazao kako gradski urbanisti aktivno traže lokaciju za izgradnju azila.

HSLS zanima u kojoj fazi je potraga naših urbanista za lokacijom za budući azil, ili se jednostavno možemo pomiriti da nas očekuje produženje koncesijskog ugovora sa šibenskom tvrtkom?!

Naše je mišljenje da Split mora imati No Kill azil i to u svom vlasništvu. Također, u sklopu azila potrebna bi bila i ambulanta sa svojim dežurnim timom.

Ovaj dan je i prigoda da se oda posebna čast i zahvala svim volonterima u Splitu koji naporno rade na ovom problemu i zapravo su jedini koji adekvatno  skrbe o napuštenim životinjama. Nadamo se da je kraj vašim mukama blizu –  i da će gradska administracija problem riješiti.

 

Vijećnik HSLS Split:                                                                            Tajnik HSLS Split:

Zdeslav Benzon                                                                                     Hrvoje Bašić