Direktorica proizvodnje Dalmacijavina i kćer velikog hrvatskog uznika Velimira Terzića, predvodi listu HSLS-a na kotarskim izborima u Varošu


1.       Zašto ste se odlučili kandidirati na kotarskim izborima 17. lipnja ove godine?

 

Odlučila sam se kandidirati na kotarskim izborima,  jer mi se učinilo da neformalno komentiranje problema sa sugrađanima u kotaru ne daje rješenje. Trebamo se svi zajedno pokrenuti s priče na djela. Već godinama se spominju iste teme; nedostatak parkinga, apartmanizacija, odvoz smeća, kanalizacijski sustav... Možemo čak govoriti na kotarskoj razini o demografskom padu koji je rezultat dugogodišnjeg nerješavanja svega prije navedenog, jer Varoš ne predstavlja ugodan ambijent za obiteljski život. Na žalost svih nas.

 

 

2.       Mislite li da su građani nedovoljno upućeni u rad kotarskih vijeća i što je razlog male izlaznosti? Mislite li da je nekome u interesu što manja izlaznost?

 

Građani slabo izlaze na kotarske izbore, možda je stvarno nekome to u interesu. Kao prvo datum koji je određen kraj lipnja pogoduje općoj neizlaznosti. Većina naših sugrađana bježi vikendom iz grada, turistička sezona je već u punom zamahu pa su angažirani radom u turizmu, teško da će izdvojit vrijeme i po već znanim  prometnim gužvama požuriti se odazvati na  kotarske izbore. Na izbore će se odazvati revnosno disciplinirana stranačka baza velikih stranaka. Osim toga postoji velika nevjerica u općenito u rad bilo kakvih predstavničkih tijela, čini mi se u kotarska vijeća ponajviše.  

 

 

3.       Koji su po vama nedostaci u Varošu i kako ocjenjujete dosadašnji rad kotarske vlasti? Čime bi se vi bavili u vašem kotaru?

 

Dosadašnji rad kotara mogu reći ima prolaznu ocjenu, neki su se pomaci čak i dogodili. Čini mi se ako hoćemo značajnije popraviti stanje u našem Velom Varošu trebamo realno snimiti situaciju i prihvatiti promjene koje je donijelo vrijeme.

 

Ovog trena parking prostor postao je gorući problem, ne samo za vlasnike automobila, nego je postalo opasno gibati se kotarom osobito za djecu i stariju populaciju. Primjerice Harambašićeva ulica koja je bez nogostupa, postala je izrazito prometna novom regulacijom prometa u susjednoj ulici Mandalenskom putu.

Atraktivnost ovog kotara proizlazi iz blizine centra grada i zatim šume Marjan, posjetitelji tih lokacija ujedno opterećuju ionako skučeni parking prostor.  

Da bi riješili ovaj problem moramo se udružiti sa kotarevima koji su granični sa Varošom, dakle Spinut i Meje, te skupa nastupati prema Banovini. Izgradnjom novih parkirališta na granicama kotareva rasteretila bi se situacija u Varošu.

 

U to uključiti aktivno vlasnike apartmana, hotela i restorana. Zašto ne bi moglo funkcionirati javno-privatno partnerstvo u formiranju  novih parkirnih kapaciteta?

Kotar je u prometnom kolapsu kao i cijeli grad, nema se vremena čekati urbanistička rješenja. Pod hitno treba pojačati postojeće parkinge novim montažnim konstrukcijama koje bi trebao financirati grad i koje bi trajno bile u njegovom vlasništvu. Kada se riješe na adekvatan način parkinzi u Varošu, montažne konstrukcije lako se mogu prebaciti negdje drugdje. Možda bi splitski škver mogao graditi takve konstrukcije, a najbolje bi sredstva za njihovo financiranje bilo pribaviti iz europskih fondova, a za to nam treba podrška Grada.

 

Smatram da Varoš treba uključiti u turistički obilazak Splita kao destinaciju, odnosno uz pomoć Grada i Ministarstva kulture osmisliti prostor koji bi prezentirao način života nekoć u Velom Varošu. Da nismo samo spavaonica, nego da imamo još nešto ponuditi turistima, a i našoj mlađoj populaciji uvid u prošlost našeg kotara i grada. Pomoći obnove starih sakralih objekata u našem kotaru, oni su i naše kulturno bogatstvo.

 

 

4.       Mislite li da na kotarskim izborima veću ulogu ima snaga pojedinca ili političke opcije iz koje dolazi?

 

Na kotarskim izborima političke opcije ne bi trebale imati presudan utjecaj, jer na kotarskim izborima pokušavamo riješiti probleme koji će naš život u kotaru učiniti podnošljivijim ako je moguće u budućnosti ugodnijim. Građani nekome na izborima daju svoje povjerenje, uvijek imaju vremena za ispravak na slijedećim kotarskim izborima.

 

5.       Što ste uspjeli već do sada napraviti u svom kotaru i za svoj kotar?

 

Moram biti iskrena, ništa osobito što bi bilo vrijedno spomena, ali se zato nadam da ću zajedno s mojim ljudima pokazati iskustvo, znanje i našu ljubav prema Varošu. Varoš bez ljudi, bez obitelji, bez djece, nije Varoš kakav je nekad bio. Mi nismo samo apartmansko naselje, mi smo duša ovoga grada i sav naš trud treba biti usmjeren ka očuvanju toga!

 

#GlasVaroša #GlasKotara #Varos #VeliVaros #SamoJako