1. Zašto ste se odlučili kandidirati na kotarskim izborima 17. lipnja?

U Žrnovnici sam bio vijećnik u Mjesnom odboru i to od 2006. do 2010. godine. Mislim da sam tad svojim radom dao svoj doprinos poboljšanju uvjeta življenja za sve nas u Žrnovnici. Kao gradski vijećnik u zadnjih 5 godina dobro sam surađivao i s ljudima koji su vodili Mjesni odbor. Upoznat sam sa svim glavnim pitanjima Žrnovnice, kako velikim infrastrukturnim ( vodovod, kanalizacija, ceste) tako i onim malim, svima nama jednako bitnim. Dovoljno razloga za dodatni angažman i davanje svojih sati slobodnog vremena za naše misto i ljude u njemu.

 

2. Mislite li da su građani nedovoljno upućeni u rad kotarskih vijeća i sto je razlog male izlaznosti? Mislite li da je nekome u interesu sto manja izlaznost?

U mjesnim odborima veća je zainteresiranost građana za ove izbore jer nije sve dovoljno dobro posloženo kao u kotarevima u gradu. Mislim da je potrebno izbore za gradske kotare i mjesne odbore imati zajedno s izborima za Gradonačelnika i Gradsko vijeće. Tad će to biti ono pravo! Sama vijeća bi trebala imati širi krug ovlasti tj. kvalitetnije financiranje jer tko bolje zna stanje na terenu od nas koji tu živimo?

 

3. Koji su po vama nedostaci u vasem kotaru i sto bi trebalo promijeniti?

Žrnovnica je ugodno mjesto za življenje što pokazuje i konstantno povećanje broja stanovnika. Glavne infrastrukturne probleme svi znamo. Veliki projekti tipa nove vodovodne mreže uz sačuvavanje stare kao tehničke za poljoprivredne potrebe  te kanalizacija, moraju napokon biti pokrenuti. S obzirom na raspršenost našeg mjesta i veliku količinu sekundarne kanalizacijske mreže, cilj nam je uvezati stanovnike prema zajedničkom izvođaču tog dijela posla (natječajem preko Grada) u svrhu što povoljnijih uvjeta za sve nas. Dati ćemo svoj doprinos u projektima koji se najavljuju (novi vatrogasni dom, nova crkva). Ono što stvarno bode oči to je nedovoljno korištenje prekrasne šetnice uz našu rijeku. Za Žrnovnicu kao već poznato turističko mjesto (blaža klima, blizina grada, rijeka, hrana, planina) žalosno je što nam šetnica uz rijeku nije osvijetljena. 

  • Kao gradski vijećnik pokrenuo sam projekt osposobljavanja već postojeće rasvjete uz rijeku od restorana Rus  pa uzvodno. Također sam preko Grada Splita uspostavio kontakt s nadležnima iz Podstrane glede osvjetljavanja dijela šetnice od kamenoloma do ušća. Imamo najave da će se u sklopu rješavanja proširenja ceste prema Žrnovnici (koje se sada izvodi) riješiti i rasvjeta tog dijela. Svima je jasno što to znači za sve nas, a pogotovo turistički potencijal našeg mjesta, osvijetljena šetnicu uz jedinu splitsku rijeku. 
  • Cilj nam je izgurati projekt spajanja Korešnice s terminalom jednom normalnom poveznicom kao zamjena za ovaj „puteljak“ koji sada koristimo. Pronalaženje prostora za dječje igralište  (razmatraju se tri potencijalne lokacije). Podrška projektu tematskog parka na prostoru bivšeg kamenoloma.
  • Inzistirati na uređenju starih i probijanju novih vatrogasnih puteva, kako nam se požarne stihije ne bi ponovno događale.

 

4. Kako ocjenjujete dosadašnji rad vašeg mjesnog odbora?

Kao gradski vijećnik s kolegama koji su vodili kotar imao sam dobru suradnju. Cilj je da svi koji budu sjedili u vijeću zajednički nastave sve dobro što je započeto. Npr., hvale vrijedan projekt - uvođenje javne rasvjete u dijelovima Žrnovnice koji je nemaju, treba nastaviti te izboriti sredstva u novom proračunu Splita (2019.g. i dalje) za ubrzavanje dinamike. Novi ljudi u vijeću dati će dodatni poticaj radu. Svi zajedno uspjet ćemo vratiti status koji zaslužuje jedina splitska gradska glazba, naša žrnovska, koja je stara kao i Hajduk, a gotovo je nestala! Za nju ćemo pokušati pronaći način cjelogodišnje financijske održivosti.

 

5. Mislite li da na kotarskim izborima veću ulogu ima snaga pojedinca ili političke opcije iz koje dolazi?

Normalno je da je najbitniji pojedinac. Svatko od nas ima svoj životni put i sve ono što smo dosad u životu uradili najbolji je pokazatelj ljudima koga zaokružiti na izborima. Na listi imam ljude koji vole svoje misto, poznaju ga, a dokazani su borci i u najtežim životnim situacijama.

 

6.       Što ste uspjeli već do sada napraviti u svom mjestu ?

Projekti koje sam uspio „ izgurati“ zajedno s drugim dobrim ljudima su :

-          Uvođenje grijanja u O.Š. Žrnovnica

-          Izgradnja mini športskog terena u centru Žrnovnice

-          Uređenje odjela Gradske knjižnice Marko Marulić u centru mjesta

-          Uređenje okretišta za autobuse JGP Promet (ispod groblja)

To su investicije od ukupno cca 3 milijuna kuna koje su prošle mojim zalaganjem kao gradskog vijećnika ili vijećnika u M.O. Žrnovnica. Nadam se da sam, zajedno s drugim ljudima, ovim uspio barem malo poboljšati kvalitetu življenja u Žrnovnici.

Baš zato, kao jedini gradski vijećnik iz Žrnovnice, zajedno s mojim ljudima želim nastaviti raditi za naše malo misto kao i do sada. Posla ima, zato #SamoJako ili nikako!

Zato, zaokružite listu br. 3 u Žrnovnici!

#GlasŽrnovnice #GlasKotara #Liberali #Žrnovnica #JediniGlasŽrnovnice

Foto/Tekst: HSLS