´Split mora ići naprid´ - zaključak je to četveročlane delegacije splitskog HSLS-a u sastavu Tonći Blažević, Marija Šunjić-Štambuk, Petar Krolo i Hrvoje Bašić, nakon jučerašnjeg sastanka u Uredu gradonačečnika s Androm Krstulovićom Oparom.

Povod za razgovor je bio jedan; kako Split učiniti boljim za život naših sugrađana, a tema je bilo mnogo. Spomenulo se tako od problema prometne infrastrukure, parkinga, Prometa, Turske kule, ulaganja u obrazovanje i mlade... Većinom teme kojima se splitski HSLS posljednih godina uporno bavio.GLAVNI PROJEKTI

Tonći Blažević, predsjednik liberala zamolio je gradonačelnika da ´gore u Zagrebu´ snažno lobira za konačan završetak brze ceste Split-Omiš, napomenuvši kako je raskrižje kod Stobreča dio s najvećim dnevnim protokom vozila u RH što dovoljno govori o potrebi izgradnje dionice Split-Omiš, što HSLS ponavlja svih ovih godina.

Istaknuta je i važnost završetka projekta Vukovarske do TTTS-aBračke, te Zagorskog puta (od mosta na Pujankama ravno do Bauhausa) jer će završetkom tih pravaca grad ´prodisati´, a i otvoriti će se novi prostori za investicije i ulaganja.

Bilo je riječi i o situaciji u Prometu i Split parkingu, pa je ponovno od strane liberala zatraženo uvođenje novih inovacija u te firme, poput prijedloga dnevnih i višednevnih karata te naplate sistemom - plati koliko se voziš. Također predloženo je da se uvede mogućnost polusatne naplate parkiranja. Još uvijek ostaje pitanje ljetnih noćnih linija koje Mladi HSLS-a već godinama zagovaraju.TURSKA KULA KAO EUROPSKI PARK MLADIH

O zapuštenosti vrijednog gradskog resursa u srcu Splita, HSLS je nebrojeno puta do sada govorio. Naravno, radi se o parku Turska kule, koji je upravo na inicijativu HSLS-a očišćen, a nedavno je i predstavljen idejni projekt pod nazivom; ´Europski park mladih´ kojim HSLS želi oživjeti ova druga pluća grada. Naglasak je to Marije Šunjić Štambuk, potpredsjednice ogranka i profesorice pravne povijesti na splitskom Pravnom fakultetu, koja je zatražila od novog gradonačelnika da se prostor oko crkve Sv. Trojice, spomenika nulte kategorije iz najranije hrvatske povijesti, što prije očisti, uključujući i saniranje ogromnog brda nasutog šuta, nastalog prilikom gradnje braniteljskih zgrada. ´Vrijeme je da se prema svojoj povijesti i spomenicima počnemo odnositi s poštovanjem´ - kazala je Štambuk.POLITIKA ULAGANJA U BUDUĆNOST

Petar Krolo je izdvojio važnost konstantnog ulaganja u obrazovanje, kroz stipendije, kupnju udžbenika, poticanje izvrsnosti, kao i povećanje porodiljnih naknada koje su u Splitu, sramotno niske. Podsjetio je da je HSLS zadnjih nekoliko puta prilikom izglasavanja proračuna svojim amandmanima povećao nabavku knjiga za školske i gradske knjižnice za 100%! U tom smislu, zatražen je i nastavak takve vrste ulaganja, kao i u kupovinu školske opreme, projektora, pametnih ploča, kompjutera, do rješavanja problema tipa klimatizacije.

Hrvoje Bašić, tajnik ogranka podsjetio je gradonačelnika da za sva pitanja i problematiku mladih u gradu ima od pomoći posebno osnovano tijelo koje se zove Savjet mladih, te da bi ga gradska vlast trebala češće angažirati i pitati za mišljenje, jer dok neki primaju plaće za rješavanje problamatike mladih, neki bi dobrovoljno radili na stvarnom rješavanju tih istih problema. Fokus je na što kvalitetnijoj primjeni aktualnog Lokalnog programa za mlade i njegovu evaluaciju, što će napraviti dobre temelje za izradu novog programa u 2019. - istaknuo je Bašić.

Gradonačelnik je na koncu zahvalio na iznesenim prijedlozima, te je iznio svoju viziju mandata i projekata koje planira realizirati u mandatu, kao i najavu proračuna koji nas uskoro očekuje. 

Koji će se projekti i prijedlozi HSLS-a naći u novom proračunu, više uskoro...