Ovdje možete vidjeti sve naše značajnije inicijative i realizacije gradskih i komunalnih problema...


  • Inicijativa ZA ljetne noćne linije
Mladi HSLS Split su pokrenuli ovu inicijativu 2013. godine kako bi se splitska mladost, a i svi ostali, barem u ljetnim mjesecima, mogli voziti SVAKODNEVNIM noćnim linijama. Skupljali smo i peticiju, te u 5 dana prikupili 2000 potpisa! U sklopu inicijative predložili smo neke mjere u zamjenu za noćne linije. Mjere su prihvaćene, a linije nismo dobili. Predložili smo:
- Socijalno pravedne godišnje pokazne karte za umirovljenike - cijena godišnje pokazne karte se određuje po visini mirovine - uvedeno
- Ljetne pokaze za mlade - u ljetnim mjesecima za jedinstvenu i umanjenu cijenu, neograničena vožnja u svim zonama - uvedeno
- Stimulaciju odlikaša besplatnim ljetnim pokazom - nije uvedeno
- Dnevne i višednevne karte - nisu uvedene
- Noćne linije za Trogir i Omiš - uvedeno

  • Split ZA izgradnju azila
Do kada će splitske šape biti bez azila?

Jedna stara izreka kaže da se veličina naroda i njegov moralni napredak ogledavaju u načinu na koji se ponaša prema životinjama. Naše je mišljenje da Split mora imati No Kill azil i to u svom vlasništvu. Također, u sklopu azila potrebna bi bila i ambulanta sa svojim dežurnim timom.

Koja bi po vama lokacija bila pogodna za izgradnju azila? Imate li ideju? Pišite nam svoje prijedloge i komentare!


  • Inicijativa ZA menzu u centru
Mladi HSLS Split su više od 3 godine konstantno tražili otvaranje studentskog restorana u centru Splita. Također, pronašli su zamjensko rješenje u zakonu tj. mogućnost da privatnik sklopi ugovor s MZOS-om. Ukratko, teoretski bi studenti mogli s Xicom u Fife, npr. Menza je otvorena, što je veliku uspjeh inicijative naših mladih.

  • Inicijativa za Tursku kulu - Europski park mladih
HSLS Split je ožujku 2015. godine u Parku mladih pred novinarima predstavio svoj najveći dosadašnji projekt - projekt revitalizacije Turske kule. Projekt je izradio potpredsjednik mladih Edi Barać, uz podršku predsjednika mladih, Hrvoja Bašića te gradskog vijećnika Tonća Blaževića. Kasnije se na poziv HSLS-a priključio dr. Joško Kalilić. Park je sada očišćen. Također na prijedlog HSLS-a, Turska kula je stavljena pod brigu gradskog poduzeća Parkovi i nasadi, te su postavljene nove klupe i koševi. Projekt ide dalje s uređenjem prostora oko crkvice Sv. Trojice. HSLS je donirao 8 klupa koje su u suradnji s Umjetničkom školom iz Splita oslikali učenici. Klupe su postavljenje u parku. Kasnije je inicijalni projekt revitalizacije parka proširen u projekt pod nazivom Europski park mladih. Sam projekt je predstavljen na javnoj tribini u svibnju 2017.,u hotelu Atrium, gdje su prikazane idejne projekcije, nacrti kao i maketa cijelog parka. Također, u proračunu Grada za 2018. predviđena su sredstva za uvođenje javne rasvjete na Tursku kulu, naravno na zahtjev splitskog HSLS-a. Nastavljamo i dalje revitalizirati ovaj park...

  • Inicijativa za uvođenje školskih uniformi
Ova ideja je potakla iz splitskih mladih liberala, točnije od Hrvoja Bašića koji je potpredsjednik mladih na nacionalnoj razini. Kasnije je odlučeno da je to službena kampanja HSLS-a na nacionalnoj razini. Održana je prva tribina na temu u Splitu, a sljedeće tek slijede...

  • SREĐIVANJE VAŽNIH GRADSKIH PROMETNICA
HSLS Split gotovo 5 godina kontinuirano traži, apelira, piše, reagira na stanje u gradskom prometu. Pa je od toga proizašla i inicijativa za brzu cestu Split - Omiš. Također, godinama apeliramo na završavanje Bračke ulice, Vukovarske, Manđerove i Zagorskog puta. Projekcijama novog proračuna predviđena su znatna sredstva za nastavak izgradnje ovih prometnica, na inicijativu naše stranke.

  • HSLS pokrenuo peticiju za liberalizaciju taksi usluga
Splitski HSLS pokreće (online) peticiju u znak podrške novim uslugama prijevoza građana u Splitu, ali i u ostatku Hrvatske!  

Slijedom nedavnih događanja i vodeći se temeljnim načelima Hrvatske socijalno-liberalne stranke, koja zagovaraju slobodu tržišnog natjecanja s naglaskom na smanjivanje i ukidanje birokratskih zavrzalama koje muče sve koji su se odlučili baviti poduzetništvom u Hrvatskoj, odlučili smo se pokrenuti inicijativu – želimo potaknuti zakonske izmjene koje će omogučiti legalno tržišno natjecanje svima koji nude usluge prijevoza građana.  

Dakle, za sve isti i manje zahtjevni uvjeti, kako novim ponuđačima usluga prijevoza, pa tako i dasadašnjim taksistima, kojima bi trebalo umanjiti uvjete po kojima dobijaju dozvole.

Upravo zato, potaknuti velikom podrškom javnosti, ovom inicijativom želimo građanima osigurati daljno i neometano korištenje tih usluga. Problematika autotaksi prijevoza u Hrvatskoj je stara priča koja seže još u socijalizam prošle države, no volja građana je do danas ostala ista – građani žele sigurnu i poštenu uslugu, čista vozila, pristojne vozače i povoljniju uslugu od ove što imamo danas! To je naš forte i zato ovom peticijom želimo pokrenuti liberalizaciju taksi usluga!  

Poručujemo ministru Butkoviću, kao i svima ostalima koji odlučuju o ovom pitanju; vrijeme socijalizma i monopola je srećom davno završeno! Prihvatite volju građana i ozakonite rad svih prijevoznika – na zadovoljstvo građana!

  • HSLS traži referendum o budućnosti Hajduka
Kojim putem krenuti u želji da imamo Hajduk na tragu najboljih dana?! Je li to ono što sad imamo ili traženje financijski moćnog vlasnika uz kontrolni paket od Grada? Tko o tome treba odlučiti? HSLS Split zastupa stav da u konačnici treba organizirati referendum u Splitu po ovome i to samo u Splitu, jer građani Splita su većinski vlasnici Hajduka kako god stvar pokušali pojasniti.

  • PRORAČUN 2017. - 2018. - ...
Nakon višegodišnjih traženja splitskog HSLS-a, u projekcijama proračuna osigurali smo preko 68 milijuna kuna za nastavak izgradnje važnih gradskih prometnica (Vukovarske, Bračke, Manđerove, Zagorskog puta), više od 200.000 kn za kupnju knjiga u gradskim knjižnicama, 50.000 kn za javnu rasvjetu na Turskoj kuli, sređivanje nelegalnih prijevoznika na ugibalištima... Nastavljamo i dalje 

HSLS brine za moj kotar!


Zainteresirani ste za aktivan rad u svojoj lokalnoj zajednici na mikro razini - u svom kotaru? Imate neki komunalni problem i ne znate kako ga rješiti?

Javite nam se na hsls.ogranak.st@gmail.com i spojiti ćemo vas s našim koordinatorima na terenu.